top of page

Et lite innblikk i kurset i koptisk bokbinding og info om kurs i enkel reparasjon av bøker

Jeg var fryktelig spent på hvordan det ville bli etter at jeg valgte å holde kurs hjemme i stuen/verkstedet mitt. Det er derfor det er litt begrenset med plasser på kursene mine denne høsten, men det gjør det også mer intimt, og alt utstyr og materialer blir jo lett tilgjengelig. Det er virkelig en fordel. De som har løftet på tingene jeg har tatt med på kurs jeg har holdt borte tidligere, vet hva jeg snakker om. Både papir, papp og presseplatene veier mye. Når man er hjemme hos meg har man i tillegg mulighet til å bruke både pappsaks og jernpresser for å få gjort jobben skikkelig.

Det er en god opplevelse å møte alle de ivrige kursdeltakerne. Jeg får en sånn varm følelse rundt hjertet mitt når noen ønsker å lære noe jeg kan, og bruke det de har lært av meg etterpå. Vi startet med å skru sammen ikea-lampene jeg hadde kjøpt, og satt deretter igang med å brette papir. Så lagde alle en mal for å lage hull i bokseksjonene. Deretter ble det tid for å kutte opp plattlæret (kuhuden) som skulle bli til omslag. Så var det tid for litt lunsj. Jeg valgte å lage en enkel og deilig løksuppe som jeg tror falt i smak.

Etter lunsj ble det tid for å hulle læret. Det viste seg å være vanskeligere enn antatt, men alle fikk det til på et vis. Noen tok læret med seg hjem for å gjøre det ferdig til neste dag.

Dag to ble den store sømdagen. Da skulle alle seksjonene sys imellom de to læromslagene. Deretter skulle de lære hvordan man syr den dekorative kapitélsømmen. Det gikk med et skrik! Egentlig er det ingen vanskelig søm. Man må bare komme inn i en rytme og stramme tråden akkurat passe. Starte med "det berømte krysset" som jeg ble oppfordret til å lage en video av så man kan se på den neste gang de ønsker å sy denne sømmen på nytt. Det er liksom bare å få kommet igang, så går resten av seg selv. Jeg syns alle fikk til å lage noen flotte bøker. De er lagd i fint, rustikt materiale og jeg håper inderlig at alle tar bøkene i bruk. Det er jo det de er til for!

Jeg gleder meg veldig til neste kurs. Det er ennå plasser og jeg har også valgt å åpne dørene for å ha ÅPENT VERKSTED for de som ønsker å komme på besøk og ikke nødvendigvis måtte lære hvordan man reparerer bøker. Så meld deg på kurs eller stikk innom lørdag 14. eller søndag 15. oktober mellom kl. 10 og 17. Send gjerne en e-post til tone@bokstaven.net om du ønsker mer informasjon.

Det krever jo litt mer kunnskap til å vite hva man gjør helt på egenhånd, men jeg regner med at noen tips og teknikker som man godt kan bruke hjemme for senere prosjekter. Bare det ikke er for avanserte skader på boken, så vil man fint kunne få til en del selv. Bare man unngår å bruke vanlig tape (O skrekk!) på bøkene har man et godt utgangspunkt for å få til noe bra!

Recent Posts
Archive
bottom of page