top of page

En sniktitt på kalligrafikurset jeg holdt

Det er blitt en stund siden jeg holdt kalligrafikurs sist - faktisk var jeg på kalligrafikurs selv i våres, som noen av dere kanskje har fått med dere. På kurset i februar ble jeg så inspirert fordi halvparten av kurset var i et typografistudio og halvparten var i et kalligrafistudio. Konseptet for dette kurset "stjal" jeg på en måte, for i løpet av sommmeren har jeg selv gått til anskaffelse av ikke bare én bokstavpresse, men to! Men vi brukte bare den ene på kurset her da. Det er gøy å kunne bruke kalligrafiske streker i kombinasjon med bly eller trebokstaver i forskjellige fonter.

For dette kurset hadde jeg planlagt en litt annen fremgangsmåte for å tilnærme oss skrift. Det er moro å jobbe med et tradisjonelt kalligrafiopplegg også, men det er litt mer inspirerende og gøy for alle å bare slippe seg litt løs. Ikke være redd for litt blekk på papiret. Gjøre ting som er litt tilfeldig. Bare kaste seg ut i kopiering av bokstaver istedenfor å gjenta a a a , c c c, e e e etc. i timesvis.

Kurset besto altså i å jobbe med å se på formene til et litt ukjent alfabet som jo romersk kursivskrift er. Vi strevde litt med å kjenne igjen bokstavene, men etterhvert lærte man å kjenne igjen det som gjør kalligrafi til en metode hvor man bygger opp bokstavene med samme typer strøk og former, slik at selve alfabetet vil henge sammen. Tverrstrøket på E og F blir likt, man kjenner igjen andre former også etterhvert som man skriver seg gjennom alfabetet.

Vi jobbet også med å utforske å skrive med veldig brede pensler og automatic pens. Før vi igjen kastet oss over et annet alfabet med litt andre former og regler, Edward Johnstons foundational hand, eller minuskelskrift. Etter det ble det fritt frem på pressen. Nå hadde jo alle deltakerne fått skrevet på en del ark, slik at de kunne lage en komposisjon ut fra kalligrafistrøk og typografi.

Igjen så var det en hyggelig gjeng i hus, ennå en mor & datter-konstellasjon, en MANN, og hvilken mann! Selveste Hahnemühlepapir-distributøren her i landet som var så hyggelig at han hadde tatt med seg en hel haug med papir som vi alle kunne teste ut, en gjenganger fra det koptiske bokbindingskurset jeg holdt tidligere i høst og en nykommer som koste seg med den frie måten vi jobbet på her. Løksuppe ble bestilt, fra moren som også var på koptisk bokbinding tidligere, og ellers ble vi bortskjemt av medbrakte wienerbrød med pecannøtter (min favoritt).

Det var moro å se hva kursdeltakerne lagde. Så kreative med forskjellige blekk og teknikker. Se selv...

Neste kurs, folkens er altså en innføring i enkel reparasjon av bøker. Er du interessert så send meg en e-post til tone@bokstaven.net.

Recent Posts
Archive
bottom of page